Sommeren er tid for grillmat. hva er vel bedre enn en god burger med tilbehør. vi utfordret nok en gang christian på Tollboden til og sette sammen en grillmeny som passer både til hverdag og fest. finn din favoritt – nyt!

Arrangement: Stina Aatangen • Foto: Birgitte Sjøberg •
Kokk: Christian Printz • Takk til: H. Evensen for lån av kopper og kar

Vegetarisk burger:

  • 300 g kikerter
  • 1 middels stor rå rødbete
  • 1 egg
  • Salt og pepper

Bland sammen egg, kikerter, salt og pepper i en kjøkkenmaskin til en deig.

Riv rødbeter og bland sammen med kikertsdeigen.

Lag «burgere» av deigen, og stek i olje på middels varme til gyllenbrun og crispy overflate.

Vegetarisk burger og bakt gresskar med fetaost

Bakt gresskar med fetaost:

  • Gresskar
  • Fetaost
  • Chili
  • Olivenolje

Kutt gresskar i terninger og bak de på 190 grader i 30-40 minutter. Bland sammen med fetaost og smaksett med olivenolje, frisk chili, salt og pepper.

Coleslow av rødbeter:

  • 3 gulrøtter
  • 300 g spisskål
  • 1 rødbete
  • 100 g majones
  • 50 g rømme
  • Salt og pepper

Riv gulrot og rødbete, og skjær opp spisskål i tynne strimler.

Bland sammen alt i en bolle og ha i majones og rømme. Smak til med salt og pepper.

Syltet rødløk/syltet agurk:

  • Sukker
  • Eddik
  • Vann

Bland 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann. Kok opp og legg fine skiver av rødløk sammen med laubærblad og hvite pepperkorn. La trekke i minst 24 timer.

Økologisk kylling burger med passende tilbehør

Økologisk kylling burger :

  • 1 kylling bryst fra Holte Gård
  • Salt og pepper

Del på midten slik at du får et tynt «hjerte» av kyllingbrystet.

Fritt valg av ost, men engelsk cheddar fungerer fint!

Estragon majones

Bland frisk estragon med majones, salt og pepper, samt litt sitronjuice i en blender og la det bli en jevn og grønn majones.

Tomatsalsa

Kutt tomater og løk i små biter. Bland med olje, sitronjuice og chili (gjerne dagen før slik at alle smakene får satt seg).

Grillburger med tilbehør

Grillburger:

  • Høyrygg eller kvernet kjøtt
  • Salt og pepper
  • Spiseskje olje

Kvern 200 g høyrygg, eller kjøp ferdig kvernet, per person.

Bland sammen med hendene.

Grilles på grillen eller stek i olje i stekepanne.

Ost til burgeren?

Ost som passer perfekt til burger:

  • Engelsk Cheddar
  • Blåmandag blåmuggost
  • Frisk mozzarella

Bacon

Kokken anbefaler bacon eller sideflesk med litt tykkelse. Stekes med lønnesirup og ristet sort pepper i ovnen på 180 grader i 20 minutter. Da får du en søtere, lettrøkt og pepperlig smak på sideflesket, som passer bra til burger og kyllingburger.

Burgerbrød

Burgerbrød kommer i alle former og utseende. Kokken har brukt brioch, samt tradisjonelt amerikanskt brød med sesamfrø. Det er også brukt en grov baguette til vår sandwich. Det finns mange gode oppskrifter på å lage egne brød om man ønsker det.

Søtpotet «fritters»

Kutt søtpotet i staver og stek i rikelig med olje i panna. Når de er gyldne, legg de i ovnen med salt og pepper før de bakes ferdig på 160 grader i 15 minutter.

Spareribbs «sharing» sandwich

Spareribbs «sharing» sandwich:

  • 500 g spareribs
  • Salt og pepper
  • Laubærblad og hvite pepperkorn
  • Barbeque saus (se eget oppskrift)

Kok opp vann med salt, laubærblad og hvit pepper. Legg spareribbsen oppi.

La koke i ca 45 minutter til kjøttet nesten slipper fra beinet.

Ta spareribbs ut og la det kjøles ned. Pensle over rikelig med barbequesaus, og bak det i ovnen på 220 grader i 25 minuter.

Fjern kjøttet fra beinet og legg kjøttet oppå sandwichen.

AMERIKANSK BBQ SAUS: 8 personer

  • 1 stk løk
  • 2 båter hvitløk
  • 2 stk rød chili
  • 2 ss olje
  • 2 ss soyasaus
  • 2 boks hermetiske tomater
  • ½ dl eplecidereddik
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss worchestershiresaus
  • 3 ss brunt sukker
  • 1½ ss paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 1 ts salt
  • 2 ts grovmalt pepper

Rens og finhakk løk og chili. Fres løken i olje til den er blank og myk.

Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Skru ned varmen og la sausen koke ca. 45 minutter til den er passe tykk. Rør av og til.

Kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor til den får en jevn konsistens. Tilsett litt vann om sausen er for tykk.

Ha sausen på rent, tørt og varmt glass eller flaske og skru på lokk. Avkjøl. Oppbevares i kjøleskap.