I barsporten shuffleboard har Kragerø flere spillere på Europas ti på topp-liste enn Berlin. Per og Per besøker toppene.

Tekst: Per Apelseth • Foto: Per Stian Johnsen

Onsdag ble en gang kalt lille-lørdag. Som lille-lørdag er vel onsdag en oppskrytt dag de fleste steder i landet, men ikke i Kragerø. Her er dagen Quiz-fri, og kan nytes uforstyrret av utelivets sportsfolk. Denne ettermiddagen føler Per og Per at de er i form til å drive sport.

PROLOG

Nordsjøens beste rekefisker heter Glenn Johansson. Han har vunnet Champions League, og smykker vegguret som viser tiden på et veletablert pustehull ved langs bryggene. Denne dagen er helten fra Øya tilstede i levende live.  Up The Reds, synger Glenn mens han sipper livseliksir fra små glass. Hvert nipp nytes i trygg forvissning om at han er supporter av verdens beste fotballklubb. I følge Glenn selv er det et rødkledd lag fra den gamle havnebyen i England som en gang i tiden oppfostret The Beatles. 

SPORT I BAR – BARSPORT

Per er også tilhenger av røde fotballspillende djevler fra omtrent samme region, men med bane litt lenger inne i landet. Det er ikke det samme for Glenn, men han hilser allikevel høflig på Per. Det er tross alt tidlig på kvelden, og midt i uka. Utelivets sportarter foregår stort sett innendørs, og gjerne i tilknytning til en bemannet servicestasjon som sørger for væske og ernæring. En bar. En bar er en måle-enhet for lufttrykk, faktisk atmosfæretrykket ved havnivå. El Paso er en Western Saloon som markedsfører seg som en saloon med bedre plass til båt enn til hest. Sportsbaren Amadeus i andre etasje ligger litt over havnivå, men har allikevel et godt trykk. Trykket kommer fra ivrige utøvere av barsporten shuffleboard. Populære utøvere har selvfølgelig dekknavn. Her er både Tante Aud, Rock N Rolla og Malerrulle, og broren til Dobbelt-Knut. Reidar Klink var ikke til stede denne turnerings-kvelden.

POENGET ER Å FÅ POENG

En tilstrekkelig høyde over havet oppnås ved å gå opp en trapp og inn en dør. Her installerte den visjonære shuffleboardentusiast Aksel Carlsen allerede i 2012 to shuffelboards av ekstrem kvalitet. Bordene ble tatt inn i lokalet gjennom vindu, en kraftkrevende jobb som fordrer mannskap i solid fysisk form. Aksel gikk siden på ski over Grønland, men det er ikke akkurat barsport. På livlige, flerkulturelle Grønland er det mange butikker med mat-varer fra Midtøsten og spisesteder som selger kebab og børek, googler Per på villspor.

FOUNDING FATHERS

Øistein Eckholdt, Magne Bjørnsen, Tor Andre Bentsen og Audun Solbekk feiret visstnok bryllup med brudgom og forlover den store dagen da borda ble sendt inn gjennom veggen på El Paso-bygget. De iakttok sekvensen, og stilte opp for å spille ved første anledning. Siden har gutta sammen med andre shuffleboard entusiaster og – interesserte møtt opp på onsdager for å foredle sine ferdigheter i denne eminente barsportgrenen. De fire førstnevnte tok seg ut til EM i shuffleboard i hovedstaden.  med like logohettegensere sponset av Solbekk Møbler, og egen væskebærer. 

KAN DU FOTOSHOPPE SHUFFLEMAGEN MIN

EM gikk som det gikk, helt i tråd med den uformelle klubbens motto: «Gøy for alle». Tilleggsmottoet «Gjør ditt beste» dukket opp fordi spilleren Mike ikke greide å konsentrere seg når det var jenter i lokalet, røper tante Aud fra Kaldsakstan, et sletteområde utenfor Perlen sentrum. Der greide Aud en gang å montere så mange julelys i oppkjørselen at sjåføren i Batbussen (Smuletaxi) trodde det var kommet en ny flyplass med egen Tax Free.

WWW.SHUFFLEBOARDS.NO

Mehmed Mustafa har vært banemann og turneringsvert på Amadeus siden 2016. Han er stolt av stedets shuffleboards. Spilleplaten av beste tresort, er konkav og må være perfekt slik at steinene ikke går i alle retninger og faller ut på sidene. Den dedikerte banemannen behandler spilleplaten med blant annet chrome polish, silikonspray og strør med spesialsand.  

Mehmed ønsker flere velkomne til å spille shuffle. Både barn og voksne har glede av sporten. På Amadeus feires barneburs-dager, her konkurrerer bedriftslag og grupper kombinerer shuffleboard med julebord. Lønningspils med shuffle er også et dynamisk alternativ. Ved de to bordene er det plass til fra fire til over førti spillere. Spill og deltagelse i turnering er gratis, og alle spillere er garantert minst to kamper. Sporten har vært populær i USA siden 1950-tallet, forteller kilden, men interessen øker nå også i europeiske land som Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia.

GLOBAL RANKING

At Amadeus shuffleboards er blant de beste i Europa, har ført til at spillerne i Kragerø er i toppskiktet. For noen er det helt naturlig å være best. Øistein Echoldt har vært på toppen av Global Ranking innen shuffleboard, en liste basert på turneringsresultat og plasseringer. Sjekk appen Go Shuffle. Denne kvelden tar Øistein tronen tilbake, men mer om denne storartede barsportprestasjonen senere. Global betyr verdensomspennende, mener Per, og ber seierherren forklare reglene: 

Hver spiller har fire pucker hver – røde eller blå. Førstemann som oppnår 15 poeng vinner. Alle pucker skal over sperrelinjen som er markert i starten av 1-poengsfeltet, hvis ikke fjernes de fra spillet. Den eller de puckene i samme farge som er nærmest enden er poenggivende. Det er ikke lov å skyte to pucker samtidig. Hele pucken skal være i poengfeltet. Hvis man ikke blir enig hvem som skal strø bordet, trekker man. I turneringer skal dette ikke være en av spillerne. 

ALT FOR KRAGERØ – ALT FOR LØST

Per går ut for å strø, mens tante Aud strør om seg med oppmuntrende ord. I shuffleboard hender det ikke sjelden at nybegynner slår etablerte spillerne ved hjelp av startflaks og entusiasme. Det viser seg nesten å stemme. Per vinner en kamp mot Malerrulle før han blir gruset av den intuitivt dyktige Terje Løkstad med aner fra Jomfruøya. 

IKKE KAST OPP FØR FOLK HAR KASTA NED

Shufflebordene her er bedre enn dem vi spilte på i EM, fastslår Magne. Han er en stor spiller som krever plass når han retter nakken. Han er lei av små puslesteder med skråtak, der det ikke er rom for en godt voksen mann. Magne trives på Amadeus, og er en del av en naturlig god gjeng. I El Pasos andre etasje kan nye spillere møte et hyggelig og åpent miljø, der omgangstonen krydres med humørfylte bemerkninger. Ved bordene spiller man fra begge ender. Spillet snus, og egner seg veldig godt til double, altså spill to mot to. 

DEN SOM SHUFFLER SIST SHUFFLER BEST

Turneringsfinalen denne kvelden er en Clash of Giants mellom Magne Bjørnsen og Øistein Eckholdt. Som alltid innledes striden med en enkel Stein – Saks – Papir utfordring, for å etablere startrekkefølge. Finalespillet glir stilfullt, grasiøst og lett skrudd fra bordende til bordende. Spillerne følger hverandre som skygger gjennom kvelden, og en fortettet spenning sprer seg blant tilskuerne. Klinkene mellom puckene fremstår som vennskapelige og høyverdige dult, lik kameratslige klaps på skulderen. Sorry, Mate. Magne kjemper til siste beregnende fingertupp, men den alltid fintspillende og taktisk begavede gentlemanspiller Øistein glir inn til seier. Samtidig viser resultattavlen at Kragerø er tilbake på Europas topp: Øistein gjeninntar tronen som No. 1 Global Ranking. 

DET ER IKKE VERST Å VÆRE BEST

Per og Per går ut i natten, og bærer seiersstemte NO. 1 på gullstol gjennom byens gater. På et skjenkested støter den medbrakte Tante Aud på Lille Gumman, som også er kjent som verdens beste svenske. Men det er Øistein fra Kragerø som er best innen shuffleboard. Go Shuffle!