Det har sine fordeler å bo ute for en periode. En av dem er at vi setter så stor pris på alt vi har i umiddelbar nærhet når vi kommer hjem
Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen
Det sier Elise (42) og Lars Erik Bjørnsen (39) og fullroser kystbyens kvaliteter. Etter årene utenbys, i Holstebro i Danmark og deretter Drammen, flyttet ekteparet med døtrene Vilde på 10 og Oda på 7 tilbake til Kragerø i 2014. Med på flyttelasset hadde de også Spilloppene, firmaet Elise startet i det det små med salg av barneklær til Norge fra stua i Danmark.
Siden 2010 har Spilloppene hatt Hummel kids agenturet i Norge. Med danske Hummels barnetøy fra 0 -12 år til sporty gutter og jenter, og det danske interiøret fra Sebra, leverer Spilloppene svært gode og stadig stigende omsetningstall. Spilloppene har hovedkontor i Kragerø og showroom i Oslo Fashion House på Snarøya. Bjørnsenparet er glade for at den spennende reisen har endt tilbake der alt i sin tid startet.
Å reise vasker øynene
Kragerøjenta Elise omtaler fødebyen som full av sjarm og urbane impulser. Ikke minst verdsetter trebarnsmoren og gründeren å bo med korte avstander til alt. Å høre Bjørnsenparet sette ord på Kragerøs kvaliteter bekrefter nok en gang en trend som mange etablerte barnefamilier har fått øynene opp for.
– Som mange andre unge som vokser opp i Kragerø, ville jeg på et tidspunkt ut av byen, og jeg tror det har sine fordeler. Jeg var kreativ og reiselysten, og jeg ville jobbe utenlands med U-hjelp. Derfor utdannet jeg meg som sykepleier. Jeg spilte håndball i Kragerø IF og det var i det miljøet jeg møtte Lars Erik, begynner Elise.
Lars Erik, fra Bardu i Troms, startet sin håndballkarriere for Bardu Idrettslag og kom deretter til eliteserieklubben Kragerø IF som 18 åring i 2000. Elise var 23, han 20 og siden har de to vært et team.
Lars Erik var bare 21 da datteren Vilde kom til verden. I et intervju i hans lokalavis, Folkebladet, i Midt-Troms uttalte han i 2007:
– Når man er ung kan det virke skremmende, men det var det beste som kunne hendt meg. Alt ble snudd opp ned, men til det positive. Noe må man ofre, men jeg synes det er peanuts i forhold til det man får igjen. Jeg vokste opp samtidig litt innenfor idretten – fant ut at det finnes viktigere ting enn håndball. Dermed gikk det bedre også på banen.
Som kjent, Lars Eriks talent førte til klubbkontrakt med den danske klubben Team Tvis i Holstebro og fast plass på Norges landslag. Fra 2005 figurerte kantspilleren jevnlig i troppen og på merittlisten har han 103 landskamper og 203 mål. Før familien i 2014 flyttet permanent tilbake til Kragerø, hadde Lars Erik en treårskontrakt med Drammen Håndballklubb og senere ØIF Arendal. Håndball og gründertakter har gått hånd i hånd. For Bjørnsenparet har karrieremuligheter og familie hele veien vært et felles prosjekt.
– Jeg var veldig for å flytte til Danmark og jeg hadde veldig lyst til å starte mitt eget firma. Dermed ble det et felles prosjekt å leve på en lønn mens vi bygde opp Spilloppene. Før vi flyttet fra Kragerø i 2007 jobbet jeg som butikksjef på Høyer, det var slik jeg kom inn i tekstilbransjen. I Danmark fikk jeg en venninne som drev nettbutikk med barnetøy av danske merker. Hun dro meg i gang, men det skulle ta 5, 6 år og hard jobbing før det ble fart i Spilloppene. I ettertid ser jeg at det har vært tøffe tak, med små barn og veldig mye jobbing og reising mellom Danmark og Norge, men Lars Erik og jeg jeg har vært ekstremt gode til å backe hverandre. Vi er veldig likestilte sånn. Han fikk leve sin drøm og jeg var i startgropa på min, og vi har hele veien delt på hvem som skal være hjemme med barna, sier Elise. Som gründer har sykepleieren også fått bruk for utdannelsen sin til å spe på inntektene.
– Jeg har alltid tenkt at den utdannelsen har vært god å ha i bakhånd, og har tidvis jobbet i hjemmesykepleien for å få det til å gå rundt økonomisk, men nå er den veien litt fjernere, smiler hun.
Grønn grend på Østland
Tilbake i Kragerø har familien fram til nå bodd sentrumsnært og samtidig landlig i enebolig med egen brygge på Østland. Et perfekt sted for barna å vokse opp, mener paret. Yngstedatteren Oda på 14 går på ungdomsskole i Kragerø, mens eldstedatteren Vilde på 17 har flyttet til Oslo for å gå på Wang Toppidrettsgymnas og spille håndball for Bækkelaget IL.
– Vi har fått en herlig attpåklatt, Kristoffer ble født i 2016. Å sykle han til Solsikke barnehage like i nærheten er superkoselig, sier Elise. Samtidig legger hun til at all reisevirksomheten til Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Danmark gjør at hun setter ekstra pris på slike stunder når hun er hjemme og kan senke skuldrene.
– Balansen mellom mye reising og det å komme hjem til Kragerø er gull, det beste av to verdener sier hun. Lars Erik stortrives med en mer anonym tilværelse på hjemmebane og, ikke minst, med å kunne bruke tid på sin nye favorittsport, golf.
Kragerø Golfklubb på Stabbestad er en del av Kragerø Resort og et yndet møtested for golfentusiaster store deler av året. Miljøet er en sosial arena og golfbanen og fasilitetene rundt er stedet for gode møter for folk i alle aldere.
– Om man er 20 eller 60 spiller mindre rolle, her handler det om trivsel, golfen og hyggelige møter, sier Lars Erik.
– Jeg spiller ikke golf og må innrømme at jeg var litt skeptisk, men det var før jeg ble med til Kragerø Resort og oppdaget hvilket herlig møtested Stabbestad er, smiler Elise.
Kragerøengasjement
Elise og Lars Erik mener utviklingen av Kragerø går rett vei og er kry av alle de positive tilbakemeldingene de får når kunder og kontakter fra inn- og utland kommer på besøk.
– Alle vil jo til Kragerø og snakker så godt om byen. Særlig under pandemien, hvor vi har lært oss å bruke Teams, og har hatt flere kundebesøk her enn i Oslo, har vi merket hvordan kundene har fått mersmak på det unike, personlige og nære, sier de.
På fritiden setter familien pris på at turterrenget, Bergsskauen og Lovisenbergkollen, ligger rett utenfor stuedøra. Snart går flyttelasset til Elises barndomshjem på Andølingen. Det å bo midt i sentrum med barne- og ungdomsskole i umiddelbar nærhet er også et gode familien ser fram til.
På Kragerø kommunes hjemmeside ønsker ordfører Grunde Knudsen nye familier velkommen til Kragerø med blant annet disse ordene: En kystkommune som har både en ytre og indre skjærgård for alle årstider og en kommune vi er stolt av. Kragerø kommune har et svært allsidig og bredt tilbud innen lag- og foreningsarbeid. Kultur- og idrettsaktiviteter foregår rundt omkring i hele kommunen – sommer som vinter. Dette bidrar til å gjøre Kragerø til en attraktiv bokommune. Bjørnsenparets beste råd til barnefamilier som ønsker å flytte til Kragerø er å engasjere seg.
– Ønsker man seg et fritidstilbud for barna, er det bare å brette opp ermene og sette i gang, det er slik vi gjør det i Kragerø. Vi kragerøfolk er vant med å måtte bidra, og vi er mange som har tatt vår tørn som fotball- og håndballtrenere for at fritidstilbudene skal bestå, sier Elise.
– For egen del synes jeg det veldig berikende. Som håndballtrener føler meg privilegert som får bruke så mye tid sammen med tenåringen min på 14. Det er ikke sikkert hun hadde giddet å være så mye sammen med meg ellers, smiler Lars Erik.
– Å spasere gjennom Kragerøs koselig gater på vei til jobb til et lekkert og nytt kontorlokale er noe vi unner flere. Vi har snakket om dele plass og kontorfasilitetene med andre som for eksempel jobber fra hytta, sier Spilloppene-gründerne, Elise og Lars Erik Bjørnsen.