Søteste fristelser i julen
I år ønsker vi å dra nytte av de klassiske dessertene, men med en moderne vri som gir dem et friskt pust. La oss utforske hjemmelagde dessertalternativer som ikke handler om småkaker eller bakst, men som fortsatt vil skape en fest av søtsaker gjennom jul og romjul.
6 porsoner
Pavlova
Du trenger:
6 eggehviter
3 dl sukker
2 ts maisenna
1 ts eddik
Slik gjør du
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret litt og litt under fortsatt kraftig pisking. Pisk lenge med mikser til du får en tykk og meget stiv marengs. Bland forsiktig i eddik og maizena.
Form 6 små marengsreir på stekeplate med bakepapir. Bruke gjerne sprøytepose. Lag en liten grop i midten av kakene.
Varm opp ovnen til 175°C. Sett platen med pavlovaen midt i ovnen og sett ned varmen til 150°C. Stek marengsen midt i ovnen ved 150°C i 30 minutter. Slå av varmen på ovnen og la marengskakene stå og tørke i ovnen til ovnen er kald. Pavlovaen skal da virke tørre på overflaten og løsne lett fra bakepapiret.
Fyll:
3 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
Pynt:
Granateple
Friske bringebær
Bærsaus (se oppskrift under riskrem)
Oxalis – rød gjøsyre
Pistasjenøtter hakket til å strø over
4 porsoner
Panna Cotta
Du trenger
4 dl kremfløte
1/2 dl sukker
1,5 gelatinplate
1 vaniljestang
Slik gjør du:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp fløten sammen med vaniljestang, frø og sukker. Bløtlegg gelatinplater i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinplatene når de er myke. Ha platene sammen med den varme fløten, mens du rører hele tiden. Ta opp vaniljestangen av røren og hell røren i porsjonsformer. Avkjøl i kjøleskap til panna cottaen har stivnet.
Limesukker
Revet skal av 1-2 lime
3/4 dl sukker
Slik gjør du:
Vask limen godt, og riv av det ytterste skallet på et fint rivjern. Bland sammen med hvitt sukker. Legg ønsket bær på panna cotta, gjerne blåbær og bjørnebær. Drypp noen dråper med limesaft over bærene.
6 porsoner
Tilslørte bondepiker
Eplekompott
4 epler
1/2 del eplejuice eller vann
1 dl sukker
1 ss sitronsaft
1 ss kanel (kan droppes)
Slik gjør du:
Kutt eplene i terninger. Fjern skrotten, men behold skallet. Da får eplekompotten en fin rosa farge. Kok opp til eplene er møre. Bruk stavmixer til å lage en fin mos. Avkjøl.
Pepperkakecrumble
100 g pepperkaker
2 ss smør
1 ss brunt sukker
1 ts kanel
100 g valnøtter (kan sløyfes, eller bruk andre nøtter du liker)
Slik gjør du:
Knus pepperkakene, hakk nøtter, og tilsett alle ingrediense i en panne.varm opp en stekepanne og stek blandingen på middels varme, slik at du får frem aromaen i pepperkakene og nøttene. Avkjøl.
Pisket krem
3 dl kremfløte
1 ss vaniljesukker
Slik gjør du:
Pisk fløte og vaniljesukker til en myk krem.
Montering
Bruk et pent glass eller glasskål. Start med pepperkakecrumble i bunn av glasset og legg lagvis krem og pepperkakeblanding til nok mengde. Siste lag med krem, skal ha et lite dryss med crumble på toppen. Avkjøl. Server en deilig tradisjonell dessert med en vri etter en deilig julemiddag, eller kanskje som en kveldskos i førjulstiden med en god kopp te eller kakao.
6 porsoner
Riskrem
Hjemmelaget riskrem er for mange en herlig avslutning på julemiddagen. Det blir ikke jul før du har spist riskrem med rød saus til dessert.
Slik gjør du
400 g kald risgrøt som du har kokt og avkjølt dagen i forveien
3 dl kremfløte
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Pisk kremfløte og sukker til krem. Vend inn risgrøten. Smak til med vaniljesukker. Sett i kjøleskapet.
Bærsaus
300 g frosne bringebær, jordbær og bjørnebær
150 g sukker
2 dl vann
1 ss potetmel
2 ss vann
Slik gjør du:
Kok opp vann, sukker og de frosne bærene. Press blandingen gjennom en sil slik at bærfrøene fjernes , og skrap godt på undersiden av silen, så all saften kommer med. Ha blandingen tilbake i kjelen. Løs opp potetmel i 2 ss kaldt vann og tilsett under omrøring. Kok opp sausen til den tykner. Ta kjelen straks av platen og avkjøl sausen. Sil bærsausen for å fjerne frøene.
6 porsoner
Tilslørte bondepiker
Slik gjør du
1. Skrell epler, og kutt i biter. Ha eplebiter, sukker og vann i en kjele og kok til eplene er møre og begynner å bli mos. Avkjøl mosen.
2. Smelt smør i varm stekepanne. Bland sammen kavring/brødsmuler med sukker og kanel, og stek det gyllent og sprøtt, 3-5 minutter. Avkjøl.
Tips: For å få et salt innslag i den søte desserten kan du bytte ut brødmiksen med ren loff. Skjær loff i små biter, og stek i ovnen så de blir gyllenbrune og sprø.
EPLEMOS
10 epler (eller ferdig eplemos)
1,5 dl sukker
¾ dl vann
BRØDMIKS
4,5 ss meierismør
6 dl tørt brød/loff/kavringer
¾ ts kanel
4,5 dl kremfløte
1,5 ts vaniljesukker
6 porsoner
Trollkrem
Slik gjør du
1. Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite sammen til bærene er nesten knust.
2. Pisk til du får et fast, rosa skum, og server retten med en gang.
Trollkrem smaker ekstra godt med pisket krem eller vaniljesaus på siden.
Du trenger:
½ kg tyttebær
200 gr sukker
2 ts vaniljesukker
2 stk eggehvite
Forfriskende dessert
Rabarbrais
ca 300 g rabarbra
2 ss sukker
3 dl kremfløte
200 g søtet kondensert melk
0,25 ts malt kanel
Rabarbrasirup
(eller annen topping om du ønsker det)
Ha kremfløte, søtet kondensert melk og kanel i en blandebolle (bruker du Vikingmelk, pass på at det er den som er søtet, ellers blir det en stusselig iskrem). Pisk alt til en luftig krem som topper seg fint.
Sett stekeovnen på 180 grader. Skyll og tørk rabarbrastilkene. Kutt i 3-4 cm lange biter. Bland bitene sammen med sukkeret og fordel så jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett. Bak rabarbraen midt i ovnen til den er mør. Det tar ca 15 minutter. Avkjøles helt før den brukes i iskremen.
Vend så forsiktig inn den avkjølte, bakte rabarbraen. Det er ikke viktig at alt er jevnt fordelt – det er mer sjarmerende om isen blir litt mer marmorert. Ha kremen over i egnet emballasje med lokk. Serveres med valgfri eplekake og bær.
Brune Pinner
Enkel og god julekake
Forvarm stekeovn til 160 °C varmluft. Gjør klar et stekebrett, eller to med bakepapir. Rør smør og sukker godt sammen. Bland inn resten av ingrediensene. Elt deigen og del den i 6 emner. Trill pølser og trykk til flate stenger på stekebrettet. Pensle med egg og dryss på sukker og hakkede mandler. Stek kakene på øverste rille i ovnen i ca. 15 minutter. Skjær stengene på skrå mens de er varme, ca. 1,5-2 cm. Avkjøl på rist.
Du trenger:
150 g romtemperert smør | 200 g sukker | 2 stk eggeplomme | 1 ss lys sirup | 1⁄2 ts malt kanel | 1 ts vaniljesukker | 1 ts natron | 300 g hvetemel
Pensling og dryss:
1 stk sammenvispet egg | 1 dl sukker | 1 dl hakkede mandler
Myke vaniljekarameller
Barnas favoritt
Blad alt sammen i en tykkbunnet kjele eller stekepanne. Kok opp under omrøring og la det koke i ca 10 min mens du rører godt hele tiden. Hell over i en liten form kledd i bakepapir og avkjøl i ca 3-4 timer. Del opp i passe store biter.
Du trenger:
150 g smør | 100 g sukker | 1 b kondensert melk | 2 ts vanilje sukker
Brente mandler
Smaken av jul
1. Ha mandler, sukker, vann og vaniljesukker i en tykkbunnet, vid gryte. Kok opp på middels varme. Rør hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg som et sukkerlag rundt mandlene.
2. Fortsett med røringen til sukkeret smelter igjen og mandlene har blitt blanke.
3. Hell mandlene over på bakepapiret. Dra dem litt fra hverandre med et par gafler og avkjøl.
Du trenger:
200 g mandler | 150 g sukker | 1 dl vann | 1 ts vaniljesukker
Mandeltopper
God klassiker
Du trenger:
100 g mandler | 400 g marsipan, av typen som inneholder 50 % mandler | 1-2 egg | 100 g sjokolade, lys eller mørk (her på bildet bruker jeg vanlig melkesjokolade)
Sett stekeovnen på 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha mandlene i en food processor og kjør knivene rundt til de har blitt helt smulete. Riv opp marsipanen i litt mindre biter før du har i den også. Tilsett så først det ene egget og kjør knivene rundt. Litt avhengig av hvor store eggene dine er, må du vurdere om du treger ett til, eventuelt litt av ett til. Deigen må være så løs at du greier å skvise den ut av en sprøytepose.
Da har du allerede skjønt hva neste steg er. Legg en riflet tupp i en sprøytepose og ha i mandelmassen. Sprøyt små topper på stekebrettet og stek dem i 17-20 minutter. La dem avkjøles på en bakerist. Smelt sjokoladen og dypp bunnen av mandeltoppen oppi. La det avkjøles i kjøleskapet før du legger dem over i en kakeboks.
Marsipan nisseluer
Lag hjemmelaget marsipan
Lag marsipan eller kjøp ferdig | Rød konditor farge | Hvit sjokolade | Kokos
Hjemmelaget marsipan: 250g mandler | 250 g melis | 1⁄2 ts tragant (kan utelates) | 1 ss eggehvite | evt. 1⁄2 ts olje
Skåld mandler ved å legge dem i kokende vann i 3-4 minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen. Mal mandlene en eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen sammen med melis. Bland inn tragant og eggehvite, og kna marsipanen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Er den for tørr, så bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, så kna inn litt mer melis. Pakk den ferdige marsipanen i plastfolie og la den hvile en stund på kjøkkenbenken.
Hjemmelaget Ripslikør Oppskrift
Ripslikør
Du trenger:
1 norgesglass (2 liter) | Rips Sukker 60 % sprit |
Fyll glasset opp med så mye bær du får plass til, hell så på så mye sukker du får plass til inn i mellom bærene og fyll opp med sprit. Blandingen skal nå stå på glass i minst 6 uker, vend på glasset hver uke slik at sukkeret løses opp.
Slåpelikør ALA Jomfruland
Slåpelikør, en herlig juledrikk
Slåpetorn er en løvfellende busk i rosefamilien. Den vokser spredt langs kysten i Sør-Norge. Fruktene er egentlig en type villplommer og er litt bitre på smak. Ved frost forsvinner mye av den bitre/tørre smaken bærene egner seg særdeles godt til lage en nydelig likør.
Oppskrift: Slåpelikør ALA Jomfruland
Legg slåper i en ren og tett glasskrukke eller liknende. Hell på sukker slik at alle bærene er dekket helt til toppen. Fyll på med ønsket variant av sprit. Her er det brukt gin. Glasset skal fylles helt til topp, slik at alle bær blir dekket helt. La glasset stå i ca 3 måneder for et perfekt resultat. Glasset bør vendes med jevne mellomrom for å blande innhold og sukker løses opp og fordeles. Etter ca 3 måneder, siles likøren fra bærblanding, og helles over på flaske
Nytes til dessert eller et hyggelig måltid.