Med andektig glede møter Per & Per opp til øltapping i Wesselgården Brygghus. To tomme hoder er fylt med forventninger. Kragerø Pilsner skal på flaske.
Tekst: Per Apelseth • Foto: Per Stian Johnsen
Pilsner er en type lager, informerer alltid hyggelige og energiske bryggerimester Nina Wessel Toft. Sammen med ektemann og entreprenør Peter utgjør Nina en dynamisk duo som ser muligheter der andre ser begrensninger. Som et resultat av deres samarbeid har den gamle landhandelen i Kil blitt omformet til Wesselgården med Spiseri og Brygghus. Per & Per inviteres inn i tappeprosessen uten formaliteter, og finner sine roller som aktive bivånere.
«Sammen med ektemann og entreprenør Peter
utgjør Nina en dynamisk duo som ser muligheter der andre ser begrensninger»
Kontrollert røring
En kjent aktivitet for Per. Røringen skjer i tanken der en batch, altså et brygg, nå ligger klart til tapping. Temperaturen på ølet vil gjøre at flaskene dugger. Derfor velger de rutinerte bryggerne å feste flaskeetikettene før tapping. I motsetning til folk flest er tomme flasker ustø, og må gjerne støttes på sin vei gjennom etikettemaskinen. Det viser seg at Peter har et eget og godt forhold til maskiner. Han prater, kjæler og skrur til maskinen blir fornøyd, og utfører et uklanderlig arbeid. Alt med etikette.
PerS etikett
Per får et flash-back, og hukommelsen slår inn. Det er Per som har tegnet etiketten til Kragerø Pilsner, en illustrasjon fra den gang containeren på Jens Lauersens plass var blå. Grønt punkt applauderer flaskeetiketten som er av plast, og dermed lett å ta av og kildesortere. Nina har tenkt på alt. Så har hennes batcher også identiske laboratoriske resultater. Det betyr at hygienen er på topp, og at villgjær og ukontrollerbare uhumsk-heter holdes unna. Nina er nøye med alle detaljer, og det gir kvalitet. Det er også viktig at ølet blir lagret riktig. Kvalitet over tid gir fornøyde kunder.
En gang ble Kragerø Pilsner produsert i Drammen. Etter hvert sank etterspørs-elen. Ølet gikk nærmest i glemmeboken, og produksjonen opphørte. Kragerøpatrioten Andreas Bakkerud, med oppvekst på Helle og fotballkarriere fra Kragerø IFs ungdomsavdeling, reddet merkevaren, og ba Wessel Brygghus brygge en ekte Kragerø Pilsner. Dette er en milepel for lokal øl-brygging, mener Per, som føler at han er med på en historisk begivenhet. Og det er han.
Tohundre og halvtress flasker i batchen
I Asbjørnsen og Moes eventyr om panne-kaken er det ingen som vil hjelpe til før det er snakk om å smake på pannekaken. Da vil alle vær med. Slik er det vel også med ølbrygging. Mange vil smake Kragerø Pilsner ferdig tappet. Selvfølgelig blir den å få i Kil, både i vertshuset og i bakdørsbutikken. Heldigvis serveres Kragerø Pilsner også på utvalgte serveringssteder i Kragerø by, som Lanternen, Hos Gro og i smug på Il Viccolo. Sommerens produksjon blir på omkring 3 000 flasker, kalkulerer Nina, som gjerne fyller Per og Per med ølhistorisk kunnskap.
Pils er en av flere ølslag av typen lager, og ble utviklet i Bayern. Ordet «lager» beskriver en måte å brygge øl på utviklet i løpet av 1800-tallet, blir Per fortalt. Ølet ble lagret i kjølige grotter, samtidig utviklet man gjærstammer som arbeidet ved lavere temperaturer. I 1839 bestemte innbyggerne i Pilsen å grunnlegge et eget borgerbryggeri, som brygget øl etter bayersk oppskrift. Den bayerske ølbryggeren Josef Groll utviklet ølmerket Pilsner Bier, altså pilsnerøl. Det klare, gylne lagerølet ble en sensasjon, raskt imitert av bryggerier i andre byer og land. Pilsen ble ført til Carlsberg i Danmark av Jacobsen i 1846, informerer Nina, stolt av sin danske opprinnelse. Ja vel, sier Per etter-tenksomt, mens han skyller den nye viten ned med noen edle testdråper av brygget. Noe er i gjære, og Nina foreleser kort om fermentering. Fermentering er en katabolsk prosess, fastslår Per, og blir ikke motsagt.
Nina og Irina spiser
Det er tid for matpause for Nina og hennes kompetente og energiske medhjelper Irina. Per og Per rusler rundt i den gamle landhandelens irrganger, et bygg Nina beskriver som et gjennomhullet sveitserost. Et gammelt hus som konstant blir rehabilitert, og stadig rommer ny aktivitet. De to finner frem til Spiseriets kjøkken der kokken Michael tilbereder maten som servitør Madina serverer denne dagen. Michael forstår norsk, snakker utmerket engelsk og er fra Nord-Polen, oppfatter Per.
I Spiseriet lages mat fra bunnen av. Per er god på bunnen, og vil gjerne smake ferske økologiske råvarer fra lokale bønder. Kanskje det er noen han kjenner? Noen som drikker morgenkaffe på Amfi? Her er også mulighet for langtidsstekt mat fra steinovnen i hagen, men de to oppstemte ølsmakerne velger den klassiske franske gryterett Coq au Vin: Landkylling, sjalottløk, bacon og sopp, langtids-kokt i rødvin og urter, servert med potet i urtesmør og Emmerbrød fra steinovnen. Saftig, smakfullt og rustikk. Utfordringen er hvilken drikk som skal følge den utmerkede matretten. Valget er ikke enkelt. Totalt tilbyr brygghuset ca. 120 forskjellige øltyper av alle slag, også 7-10 alkoholfrie øl av høy kvalitet, ifølge menyen. Valget faller på Portør IPA og Gjestgiver Ale. To lykkelige valg for to ikke altfor kresne ganer.
Brødbåt og nytt bryggeri
Når hadde du god tid sist, spør Per den flittige Nina. Det var for to og et halvt år siden, svarer den kvinnelige bryggmest-eren. Jeg brakk ankelen i kjellertrappa, og måtte holde meg i ro. Da var også sist jeg så to filmer i ett, altså uten pause. Det har ikke skjedd siden. Nina og Peter sitter ikke stille, men ligger vel iblant til lading, tror Per. Ekteparets tre barn er med i driften, som stadig utvikles. Utpå nyåret 2020 setter Wessel Toft i gang med ølbrygging i eget industribygg på Fikkjebakke. Og ølet kan ende opp i fjerne destinasjoner som Sør-Korea og Texas, USA. Ellers finner familien på aktiviteter for å få tiden til å gå. I juli reiser Wesselgården rundt med brød og delikatessen kanelsnurrer i Kragerøskjærgården i fast rute, og Brød-båten er av tre, nyoverhalt og oppusset.
Smil i Kil
Wesselgården tilbyr opplevelser i mat og drikke i en atmosfære som bør oppleves. Spiseriet er populært, i sommersesongen er det best å bestille plass. Stedet har ti ales fra eget bryggeri på menyen. Smaksbrett med små prøver av husets øl blir servert, også med spesialtilpasset mat. Wessel Brygghus holder ølkurs. Per og Per har kursen klar.
«Mange vil smake Kragerø Pilsner ferdig tappet»