Tannlegen som ble lege, kunstner, selverklært nerd og skriftefar med buddhistiske sympatier, litteraturinteresse og firehundre kokebøker. Mannen, myten, legenden Ivar Skogvold
Tekst: Per Apelseth • Foto: Per Stian Johnsen
Hvorfor si noe hele tida, spør Ivar. Han deltar ikke gjerne i det man kaller den offentlige debatt i form av folkemøter, avisinnlegg og ytringer i sosiale medier. Allikevel er det ingen tvil om at den nylig pensjonerte legen har sine meninger, og tar konsekvenser gjennom valg. Han ville ikke la sine barn vokse opp i storbyen Oslo. Familien flyttet til Kragerø da yngstesønn ble født i 1991.
Ivar vokste opp i Drammen, studerte i hovedstaden, men tilbrakte de fleste somre i oppveksten hos besteforeldrene i Kragerø, der morfar Knut Moe var skolestyrer på Folkeskolen. Ivar overtok siden besteforeldrenes hus i Bjørnsborgbakken, pusset opp, bygde både om og til med stor respekt for villaens opprinnelse og sjel. Kanskje kan man si at kjøkkenet er husets hjerte og biblioteket hjernen. Ivar utfolder seg i begge rom med interesse og engasjement. Veien til mannens hjerte sies å gå gjennom magen, og Ivar lar seg inspirere av sine over firehundre kokebøker. Like viktig som å lage smakfull og næringsrik mat er det å tilpasse seg råvarene man har i skap og kjøleskap, mener Ivar. Ta vare på ressursene, mat skal ikke kastes, men inspirere til gode retter.
Like viktig som å lage smakfull og næringsrik mat er det å tilpasse seg råvarene man har i skap og kjøleskap
Ivar Skogvold
I bibliotekets lenestol stimuleres litteratens nærmest grenseløse interesse for bøker. Aktiviteten veksler mellom lesing, tegning, maling og skriving. Ivar lager ofte dikt og kommentarer til sine detaljerte, kulørte strektegninger, gjerne i engelsk språkdrakt. Befriende kreativ ironi formidles både som hyllest og kritikk i kunstnerens verk. Selvironien er inkludert. Ivar forteller med humør at han kan være jålete. Tidligere måtte han reise til en spesiell butikk i Nice på den franske riviera, for å kjøpe det utsøkte papiret han benytter til sine illustrasjoner. Senere fant han ut at det samme papiret kan bestilles på postordre fra et utsalg i Lillestrøm.
Er Ivars kunstneriske formidling et resultat av boblende kreativitet og artistiske energi som nærmest flyter over? Eller er det en videreutvikling av kruseduller nedtegnet som en velutviklet forsvarsmeka-nisme og tidtrøyte under kjedelige forelesninger og lange møter? Kunstneren har jo studert i mange år. Først for å bli tannlege, med praksis blant annet i militæret Folke-tannrøkta i Kragerø. Siden fulgte legestudier og arbeid som allmennlege, legevakt og bedriftslege. Karrieren ble avsluttet som kommuneoverlege i Kragerø i en tid da Covid 19 pandemien startet og herjet som verst. Arbeidsdagene ble nærmest uendelig lange med prøvetagning, mottak av laboratorieanalyser, prøvesvar og krevende smittesporing. Ivar berømmer sine kolleger og medarbeidere for fantastisk innsats og effektivitet under pandemien.
Samtidig som kampen mot virussmitte pågikk formidlet kommuneoverlegen, eller Sjefsoverelgen som han titulerte seg, en humørfylt nedtelling til pensjonisttilværelsen på sin Facebook konto. Han gledet mange følgere i en tid da sosial isolasjon og smitte-vernstiltak begrenset underholdningstilbudet. Svært mange mennesker setter pris på Ivars kunstneriske uttrykk i form av bilder og dikt, og verdsetter hans sommerutstilling i Galleri Kragerø ved Blindtarmen.
At Ivar Skogvold gjør innsats for andre er ikke noe nytt. Som FAU-leder ved Kragerø skole bidro han til oppussing tross manglende budsjettmidler. Ivar kjøpte maling, og pusset opp klasserom sammen med andre engasjerte foreldre. Da skolens elever planla skoletur til Polen i regi av Aktive fredsreiser, startet Ivar kunstlotteri og bidro med gevinster sammen med andre lokale kunstnervenner slik at skoleturen lot seg lettere gjennomføre.
Peace & love and free cashflow
Forfatteren, dikteren og komikeren Jo Hjørne-vik er blant Skogvolds favoritter, og Ivar er en glimrende formidler av Hjørneviks dikt. Med glimt i øyet og stor innlevelse resiteres diktet Julebord i enkeltmannsforetaket. Ivar er tro mot sine verdier, og stolt av sin fortid som selverklært hippie og freak. Buddhistmunken Thic Nhat Hanh gjorde «oppmerksomt nærvær» (mindfulness) til et globalt fenomen, et budskap som gjorde inntrykk på den unge Ivar. Hanh ble for øvrig nominert til Nobels Fredspris av Martin Luther King jr. Blant musikalske favoritter er Bob Dylan, Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash & Young varige tidsbilder. Hårmanken i hippietiden var nok mer imponerende enn i dag, men hestehalen har Ivar beholdt sammen med sin antiautoritære innstilling til samfunnets maktstrukturer. Musikksmaken har utviklet seg til å inkludere blant annet klassisk musikk, gregoriansk kirkemusikk og armensk folkemusikk.
Kragerøs minst sporty mann
Lange turer i skog og mark er ikke hovedbeskjeftigelsen til pensjonisten som kaller seg selv Kragerøs minst sporty mann. Men Ivar er en ivrig sanker når soppsesongen er i gang, og liker gåturer sammen med kjære-sten Kristin og hennes hunder. Det viktigste i livet mitt er mine sønner Hermann og Ludvig, kjæresten og gode venner, konstaterer Sjefsoverelgen, som har fungert som skrifte-far både for pasienter og andre medmennesker. Mange har lettet sitt hjerte i tillit til Ivar, som gjerne lytter, deler sin livserfaring og med integritet overholder sin taushets-erklæring. Tillit fra pasienter har han hatt gjennom hele sin yrkeskarriere. Som tannlege kurerte Ivar tannlegeskrekk hos barn, og forstår godt at livet kan være utfordrende. Gjennom oppvekst og voksenliv har han selv mestret livet med sterkt begrenset hørsel. Dette ble vesentlig forbedret i 2016 da Ivar fikk operert inn cochleaimplantat.
Bokprosjekt
Jeg er en nerd, spesielt opptatt av bøker og kunst, fastslår mannen som ikke kan pensjonere sin artistiske skaperglede. Gjennom kunsten kan jeg si noe uten å si noe. Ivar beskriver seg selv som lite folkelig, og avslører ingen bestemte ambisjoner med sin kreative virksomhet. Bortsett fra en ting: Ivar drømmer om å lage en spesiell bok i et svært begrenset opplag: En ordentlig bok, gjerne innbundet i skinn og med et originaltrykk i hver utgave. Boken vil bli drita dyr å lage, men morsom å gi ut, avrunder Kragerøs store nerd.
Ivar drømmer om å lage en spesiell bok i et svært begrenset opplag: En ordentlig bok, gjerne innbundet i skinn og med et originaltrykk i hver utgave