Det viktigste er ikke lengden på turen, men bålkos og den fristende turmaten. Litt forberedelser er alt som skal til for å lage en velsmakende bålrast for små og store.

Tekst: Angelique Krafft • Foto: Per Stian Johnsen • Bålsjef: Luna k.j. Larsen

Turmat på bål

Ut på tur, det er vår og Kragerø byr på et vell av turmuligheter. Fra Kyststiens oppmerkede løyper, til øyhopping i Kragerøskjærgården og bynære utsiktstopper som Veten og Storkollen.

Når vi drar på tur, pakker vi ofte fyr-stikker, øks og en sammenleggbar sag i sekken. Det å tenne opp bål og være mye ute i naturen er en gammel tradisjon i Norge og med Norsk Friluftslivs anbefalinger om å gjøre det på en sporløs og sikker måte legger vi i vei med mat som kan tilberedes over flammene og i glørne.

Litt forberedelser er alt som skal til for at bålrasten blir turens høydepunkt. Det enkle er ofte det beste sies det, og noe av det enkleste å forberede er en pinnebrøddeig som kan varieres i det uendelige. Deigen kan krydres med tørkede urter, man kan blande inn revet ost, eller lage barnas favoritt, en søt variant med sukker og kanel.

One-pot

Vi savner ikke grillpølsene i det hele tatt, når vi har med en næringsrik og velsmakende alt i ett gryte, eller «one-pot» om du vil. Retten koker du enkelt i en kasserolle på bålet og serverer med bålsvidd pinnebrød eller medbrakt grytebrød. Tipset til at retten er enkel å ta med på tur, er at du gjør visse forberedelser hjemme. Finhakk og bland sammen løk, hvitløk, grønnkål, kikerter, quinoa, krydder og 1 ss olje i en egen matboks. Så blander du bokstomat, salt, pepper, søtt og eddik i en vanntett termos eller et stort syltetøyglass. 

Når bålet er klart, steker du alt det tørre i den største turgryta du har i 5 – 6 minutter. Så tilsetter du en flaske lyst øl, eddik og bokstomat og lar det koke en halvtimes tid. Smak til med salt og pepper. Er du veganer, dropper du de sprøstekte baconskivene som topping.

Varme, deilige, bålstekte pinnebrød smaker nydelig til one-pot’en. Hjemme blander du alt det tørre i en bolle og lager en grop i midten. Tilsett kaldt vann, bruk pekefinger og rør alt sammen. Kna deigen i fem minutter. Deigen skal langtids-heve over natta i kjøleskap. Ta den med i plastpose på tur. Surr deigen rundt en pinne og stek over bålet så brødene hever og får en sprø skorpe.

En klassiker på turbålet er ostesmørbrødet. Du kan gjerne pakke det inn og steke det i aluminiumsfolie, men vi fortrekker å ta det ut av pakken og legge det i stekepanna med lokk over. Mye sprøere, og mye bedre resultat, bare prøv selv.

Du trenger en skive godt grovbrød, dijonsennep og hvorfor ikke heve smaken med hvit geitost og røkt skinke? En fantastisk god varmlunsj på tur.

Og mens glørne er varme…

Både små og store setter pris på turfavorittene sjokolade og nøtter. God energi og god stemning blir det garantert om de serveres som dessert. Til slikkermunnene snitter vi en banan på langs og fyller den med godsakene, før vi pakker den inn i aluminiumsfolie og steker bananen i glørne til sjokoladen har smeltet. Det tar kun et par minutter.

En lun hvitmuggost fra en lokal produsent servert med chilimarmelade og valnøtter er en dessert som passer like godt ved langbordet hjemme som på tur. Her kreves det at bålet har brent en stund, slik at du har gode glør fra bålet. Glørne skal lune osten, og asken fra bålet bidrar til ekstra god smak. Osten pakkes ut og legges på en stubbe. Sørg for at stubben ikke er for tørr. Bruk en spade til å skuffe glør fra bålet over osten. Legg glørne både rundt og oppå osten, og sørg for at osten er dekket. Følg nøye med. Når osten så vidt bobler litt og begynner å få skorpe utenpå er den klar!

Ingen tur uten bålkaffe, enig? Vi tar ikke den diskusjonen her, om hva som skal til for å lage den beste bålkaffen. Vi konstaterer bare at friskt vann fra bekken, kokemalt kaffe med riktig dosering og ventetid gjør bålkaffe til en opplevelse i seg selv.

En gang hadde vi glemt å ta med kaffe. Tro meg, det skjer aldri igjen.

God tur og bon appétit!

Husk å følge bålreglene fra Norsk Friluftsliv: Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med stein, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt.

Oppskrifter

Kikertgryte 

(4 pers.) Du trenger: 

  • 1 løk
  • 3 hvitsløksfedd
  • 3 stilker grønnkål
  • 5 dl kokte kikerter
  • 2 dl ukokt quinoa
  • 1 ss einebær
  • 3 laurbærblad
  • 1 ts timian
  • ½ ts allehånde eller kanel
  • 3 dl lyst øl (en flaske øl)
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 1 ss eddik
  • 1 ss søtt (agave, sukker, dadler)
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper

Bålstekt pinnebrød

Du trenger: 

  • 3 dl hvetemel
  • 3 dl sammalt hvete
  • 2 dl kaldt vann
  • 1 ss olje
  • 1 ts gjær
  • 1 klype salt

Lun hvitmuggost

Du trenger:

  • Så mange oster du vil, brie og hvitmuggost
  • Knekkebrød
  • Nøtter
  • Marmelade (hjemmelaget chilimarmelade er kjempegodt tilbehør)
  • Varmebestandig spade med godt håndtak

Banan fylt med sjokolade og nøtter

Til 4 personer trenger du:

  • 4 bananer
  • 100 g sjokolade
  • 100 g nøtter
  • 4 ark aluminiumsfolie